top of page
Zdjęcie autoraSebastian Kostański

Zjeść Owada - Temat tabu czy już codzienność

Czy jedliście już Owady?

Szarańcza, Świerszcze, Karaczany Madagaskarskie a może Mączniki ?



Przepis: świeże świerszcze, warzywa wedle uznania, ja użyłem sałaty, pieczarek, kolorowych papryk, przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra.

Przygotowanie: Włożyć Świerszcze na chwilę do zamrażarki, następnie przewlec je drucikiem i opiekać około minuty nad ogniem. Skrzydełka powinny się skruszyć same, jeśli jednak pozostały warto je oderwać. Tak przygotowane, przyprawione do smaku, z dodatkiem warzyw stanowią rewelacyjna przekąskę. Bajecznie chrupią pod zębami.


Mączniki karmione owocami takimi jak jabłka czy gruszki na surowo smakują jak orzeszki laskowe.

Mączniki z głębokiego oleju z dodatkami takimi jak: czosnek, papryczka chilli, papryka zielona, żółta i czerwona, z dodatkiem pieprzu, soli i ostrej czerwonej papryki smakują niesamowicie, jak dla mnie super dodatek do sałatek...dla koneserów.

Karaczan Madagaskarski najbardziej obrzydliwa przekąska. Nie bylem w stanie się przemóc i go spróbować, osobiście uważam, że ten owad nie nadaje się do spożycia. Odór jaki wydziela po upieczeniu jest nie do opisania. Nie wiem jakby smakował ale podejrzewam, że tak samo jak pachniał. Hmmm...może za bardzo go polubiłem, bo chodzący po mojej doni był całkiem przyjazny.

Na koniec wspomnę tylko, że podczas naszych szkoleń kursanci mają możliwość przyrządzić i skosztować tych i innych specjałów, oczywiście to opcja tylko dla chętnych, nie jest to wymagany element szkolenia.


Pamiętaj !!! kupuj owady ze sprawdzonego źródła.


59 wyświetleń0 komentarzy
Post: Blog2_Post
bottom of page