top of page

Jakie wartości mają grzyby?


Jakie wartości mają grzyby?

Wszyscy jemy grzyby. Jedni lubią je bardziej, inni mniej. Grzyby najczęściej spożywamy po obróbce termicznej, ale są gatunki, które można jeść na surowo. Utarło się przekonanie, że grzyby to tylko smak, że są ciężkostrawne i nie mają żadnych wartości odżywczych. To przekonanie nie jest do końca prawdą. Oczywiście grzyby wielokrotnie obgotowywane i odlewane pozbawiane są wszelkich wartości, ale te przyrządzane krócej już nie. Dodatkowo nie tylko czas poddawania obróbce cieplnej, ale i sposób ma bardzo duży wpływ na to, ile nasz organizm jest w stanie ze zjedzonych grzybów Przyswoić. Tak, więc, jakie wartości mają grzyby?


Muchomor czerwony - grzyb silnie trujący


Należy zacząć od tego, co było kiedyś i dlaczego ludzie w ogóle jedli grzyby. Grzyby są wykorzystywane przez ludzi od zawsze i to na całym świecie. Jedni korzystali z grzybów w celu „poprawy łączności” ze światem duchów, inni jedli je dla ich wyjątkowego smaku, a jeszcze inne chcieli po prostu przeżyć i jedli cokolwiek - w tym grzyby.

W ostatnich dziesięcioleciach odeszliśmy od wielu gatunków, które kiedyś były uważane za jadalne i spożywane. Wynika to z tego, że część z tych grzybów wymaga bardzo długiego procesu „uzdatniania” do spożycia, inne zwyczajnie są mało smaczne, a jeszcze inne trujące - co okazało się dopiero po przeprowadzeniu nowoczesnych badań. Kolejnym powodem, dla którego niektórych grzybów się już nie zbiera, jest zanikająca wiedza na ich temat i coraz mniejsze obycie z lasem. Z tego względu wzrosło też ryzyko pomylenia podobnych do siebie grzybów jadalnych i tych trujących. Niekiedy takie pomyłki kończą się tragicznie. Przykładem takich pomyłek niech będzie przepyszny Gołąbek zielony i Muchomor sromotnikowy lub Pieczarka łąkowa i Muchomor jadowity. Oczywiście My w LifeTrip wiemy, że część z Was wie, jak te grzyby odróżnić i zbiera je bez problemu, jednak nie każdy "sypia w lesie" ;)


Grzyby takie, jak Piestrzenica Pasztanowata, Krowiak Podwinięty i Żółciak Siarkowy kiedyś były zbierane i jedzone, teraz jednak uważane są za silnie trujące lub niejadalne. Skąd taka zmiana? Otóż grzyby te poddane długotrwałej obróbce cieplnej lub starannemu suszeniu (jak to jest w przypadku Piestrzenicy) mogą być warunkowo jedzone, jednak nie mają prawie żadnych wartości odżywczych, a sam smak tych grzybów nie jest czymś specjalnym. Ludzie po prostu jedli te grzyby, bo nie było nic innego do jedzenia. Oczywiście niektórzy powiedzą, że równie dobrze mogli jeść trawę i liście, ale tak nie było. Otóż grzyby mają pewną wspaniałą właściwość bardzo przydatną gdy o inny pokarm jest trudno - o niej napiszemy w dalszej części tekstu.



Wartościowe grzyby - podgrzybki